Croquembouche met witte chocolademousse

written by Hilde van Maanen
Hilde vBtD Croquembouche Soesjestaart

 

Een Croquembouche is de perfecte taart als dessert. De croquembouche dankt zijn naam aan het Franse croque-en-bouche <knapperig in de mond> Durf jij de uitdaging aan?

Croquembouche met witte chocolademousse
Serves 6
Write a review
Print
Prep Time
2 hr
Cook Time
15 hr
Total Time
2 hr 15 min
Prep Time
2 hr
Cook Time
15 hr
Total Time
2 hr 15 min
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
25 g
1 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
25g
Servings
6
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 1mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Soezen
  1. o 150 gr boter
  2. o 150 gr water
  3. o 150 gr volle melk
  4. o 180 gr bloem (2x gezeefd)
  5. o 300 gr ei (6 eieren maat M)
  6. o 6 gr suiker
  7. o 6 gr zout
Witte chocolademousse
  1. o 75 gr eiwit (eventueel gepasteuriseerd)
  2. o 50 gr suiker
  3. o 150 gr witte chocolade druppels of fijngesneden
  4. o 2 ½ blaadjes gelatine
  5. o 250 ml slagroom
  6. o rasp van 1 citroen (Let op! gebruik alleen het geel)
  7. o snufje zout
Karamel
  1. o 250 gr suiker
  2. o 1 el honing
Garnering
  1. o 150 ml slagroom stijfgeslagen
  2. o eetbare viooltjes
  3. o suiker parels
  4. o poedersuiker
  5. o . . en alle andere versiering die je leuk vindt
Witte chocolademousse
  1. Week de gelatine minimaal 10 minuten in ruim koud water.
  2. Klop voor de witte chocolademousse het eiwit luchtig,voeg geleidelijk de suiker toe totdat deze helemaal is opgelost.
  3. Dit kun je voelen door een beetje schuim tussen 2 vingers te wrijven, wanneer je geen korreltjes meer voelt is de suiker opgelost.
  4. Klop 175 ml slagroom lobbig en zet koud weg.
  5. Breng in een steelpan de resterende 75 ml slagroom tegen de kook aan en neem van het vuur. Knijp de geweekte gelatine uit en roer deze door de hete room, zodat ze oplossen. Voeg de chocoladestukjes toe en laat ze al roerend smelten. Laat het mengsel afkoelen tot 30°C (handwarm).
  6. Spatel de lobbige slagroom en het citroenrasp voorzichtig door het chocolade mengsel.
  7. Als laatste spatel je het opgeslagen eiwit door het slagroom chocolade mengsel.
  8. Laat de chocolademousse minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Soezen
  1. Verwarm de oven voor op 200°C, bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  2. Verwarm 150 ml water met de melk, boter, zout en de suiker langzaam in een steelpan totdat de boter smelt en breng aan de tegen de kook aan (85°C).
  3. Neem de pan van het vuur en voeg in een keer alle bloem toe en roer stevig door. Zet de pan vervolgens terug op laag vuur en blijf roeren tot het als een bal van de pan bodem loslaat (± 3 minuten / 75°C). Neem van het vuur en voeg één voor één de eieren toe. Roer steeds het ei mooi glad weg voordat je het volgende ei toevoegt. Dit kan ook in een keukenmachine met de vlinderhaak.
  4. Wanneer alle eieren zijn toegevoegd en het deeg een custard achtige structuur heeft schep je het mengsel in een spuitzak met glad mondstuk en spuit je bergjes op de bakplaat met 4-5 cm tussenruimte.
  5. Bak de soesjes 10-15 minuten in het midden van de oven.
Let op! Open de ovendeur niet tijdens het bakken, de soesjes zullen anders inzakken.
  6. De soesjes moeten licht aanvoelen en goudbruin van kleur zijn. Laat ze goed afkoelen.
  7. Knip in de onderkant van de soesjes een klein kruis, door dat gaatje kun je ze straks met behulp van een spuitzak of theelepel vullen.
  8. Schep de chocolademousse in een spuitzak met rond mondstuk en spuit de soesjes vol met de mousse.
  9. Eventueel overgebleven soezen kun je in een plastic zak, luchtdichte doos of blik bewaren, sluit die af en bewaar in de diepvries voor het volgende feestje.
Karamel
  1. Verwarm voor de karamel de suiker met honing en 50 ml water zonder te roeren op laag vuur zodat de suiker smelt. Zet het vuur hoger en laat koken tot deze het karamelkleurig is, maar niet donker. Doop de gevulde soesjes met de bovenkant in de karamel (pas op, heet!) en plaats ze rondom de kartonnen pion of stapel ze als een toren op. Met de karamel kun je de soesjes beter vastplakken.
Garnering
  1. Versier de croquembouche met de stijfgeslagen slagroom met behulp van een spuitzak met stervormig mondstuk. Leg de viooltjes ertussen en garneer met suikerparels en wat poedersuiker.
Notes
  1. o bakpapier
  2. o 3 spuitzakken
  3. o spuitmondje met ronde opening van 1 cm Ø
  4. o spuitmondje met stervormige opening
  5. o keukenthermometer
  6. o pion van karton (maak een pion van een rond stuk karton en bekleed deze met bakpapier)
  7. o .. eventueel een luchtdichte doos of blik om de soesjes in te bewaren.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
HILDE VAN MAANEN | van Bubbels tot Dessert http://www.hildevanmaanen.nl/

You may also like

Leave a Comment